Dezinsekcija

Skup mehaničkih, bioloških i kemijskih mjera i postupaka koji se poduzimaju s ciljem suzbijanja ili smanjenja  štetnih insekata.

Insekti koji nas najčešće ometaju u našem stambenom i radnom prostoru su  :

  • smeđi žohar (Blatella germanica)
  • crni žohar (Blatella orientalis)
  • buhe (Aphaniptera)
  • muhe (Muscidae)
  • stjenice (Cimex lectularius)
  • ose, mravi, stršljeni (Hymenoptera)

Cilj dezinsekcije nije samo riješiti se neugodnih nametnika, nego i zaštiti naše zdravlje i imovinu.
Kao što je poznato mnogi insekti su prijenosnici zaraznih bolesti, a neki od njih čine i štete u poljoprivredi, skladištima hrane, te na imovini.
Insekticidi koje koristimo zadovoljavaju najviše ekološke standarde. To su uglavnom preparati bez mirisa, ne ostavljaju vidljive tragove na površinama i produženog su djelovanja.

POSTUPAK PROVOĐENJA DEZINSEKCIJE:

1. IZVID OBJEKTA I UTVRĐIVANJE STUPNJA INFESTACIJE

  • razgovor sa strankom, detaljan pregled objekta, postavljanje feromonskih ljepljivih zamki ili korištenje sredstava za istjerivanje insekata u cilju utvrđivanja mjesta i stupnja infestacije.

2. PLANIRANJE I PROCJENA TROŠKOVA

  • planiranje akcije, procjena utroška materijala i broja radnih sati, ponuda .

3. PROVOĐENJE DEZINSEKCIJE
kombinacijom određenih postupaka:

  • prskanje ručnim prskalicama
  • prskanje motornim prskalicama
  • hladno zamagljivanje električnim uređajem
  • toplo zamagljivanje eletričnim ili benzinskim uređajima
  • zaprašivanje
  • nanošenjem spec. insekticidnih mamaca
  • postavljanjem različitih klopki.

4. KONTROLA

  • razgovor sa strankom, detaljan pregled objekta, postavljanje feromonskih ljepljivih zamki ili korištenje sredstava za istjerivanje insekata.