Dezinfekcija

U širem smislu predstavlja skup postupaka kojima se uklanjaju, onesposobljuju ili uništavaju mikroorganizmi u toj mjeri da nisu sposobni izazvati infekciju.

Metode dezinfekcije su:

  • MEHANIČKA – sedimentacija, ventilacija, filtriranje
  • FIZIKALNA – temperatura, isušivanje, zračenje
  • KEMIJSKA– primjena kemijskih sredstava – dezinficijensa

Dezinficijense koristimo na nekoliko načina:

  • prskanje
  • orošavanje
  • „hladno“ zamagljivanje

Dezinfekciju je potrebno provoditi  u objektima ili prostorima:

  • bolnice i ostale zdravstvene ustanove
  • za pripremanje hrane (kuhinja, restorani)
  • za proizvodnju namirnica – proizvodne linije u industriji
  • garderobe i sanitarni čvorovi
  • vozila za prijevoz prehrambenih namirnica
  • prijevozna sredstva za prijevoz osoba
  • klimatizacijske komore i ventilacijski  kanali
  • svi prostori u kojima je došlo do incidenta na sustavima za odvodnju otpadnih voda
  • instalacije vodoopskrbnih sustava,spremnika za vodu

Za dezinfekciju koristimo kemijska sredstva:

  • sa širokim spektrom djelovanja na bakterije i viruse
  • koja imaju brzo početno djelovanje
  • koja su učinkovita u prisustvu organske materije
  • koja su stabilna pri svakom PH
  • koja nisu otrovna za ljude i životinje
  • koja nisu korozivna
  • koja nemaju neugodan miris i ne ostavljaju mrlje